Как работи имунната система на човека

Трансфер Фактор
12.09.2018 / 07:41

Често ли се замисляме за това как работи нашата имунна система? В какво състояние се намира? Но при нарушения в нейната работа има сериозни последици. В противен случай заболявания като СПИН не биха били толкова опасни.

Слабостта на имунитета ни прави уязвими към различни инфекциозни агенти - вируси, бактерии и други патогени. Нашата имунна система - това е истинска армия, която пази здравето ни. И армията е доста мощна и добре оборудвана. Всички данни за микробите, които някога са влизали в тялото ни се съхраняват в паметта на имунните клетки в повече или по-малко дългосрочен план. В човешкото тяло непрекъснато попадат огромно количество вражески инфекциозни агенти. Природата се е погрижила влизането в крепостта да не е толкова лесно. За начало нашата кожа е най-сложната бариера. Да проникнат в здрава кожа е непосилна задача за микроорганизмите. Тя се обновява постоянно, съдържа непроходим за микробите кератин и има кисела среда, на която повечето от тях не могат да устоят. Така че да проникнат в тялото инфекциозните агенти могат само чрез повърхността на раната.

Микроорганизмите се опитват да проникнат в дихателните пътища, но там срещат трудности. Това е защитната слуз и с помощта на ресничките, разположени върху лигавицата се изхвърлят от тялото.

Стомашно-чревния тракт е защитен от киселата среда на стомаха и чревните ензими. Освен това нашето тяло е дом на много от полезната микрофлора или просто микроби, които не ни причиняват неудобство (предмет на нормалното функциониране на имунната система!) и които при нужда влизат в битка срещу вредните микроби.

Но ако инфекциозен агент проникне в тялото, имунната система разгръща широкомащабна военна операция за да го унищожи. Тя се провежда на няколко етапа. Първият отпор на врага дават клетките макрофаги, които идентифицират врага и го поглъщат. На мястото на бойните действия пристигат клетките на имунната система, които произвеждат активно вещество, чрез което те комуникират една с друга и се стимулират взаимно. Макрофагите привличат помощни лимфоцити ( Т- клетките помощници ), и им предават получената информация. Тези клетки от своя страна призовават на бойното поле T-клетките убийци и В-лимфоцитите. След като В-клетките получават информация за врага те започват производството на оръжия - антителата. Това оръжие атакува микробите, както ключ в ключалката. Тук трябва да се обърне внимание на следното: имунната система може да се справи с много разновидности на чужди агенти. Какъвто и да е агент, В-клетките могат да произвеждат подходящо оръжие срещу него. Това означава, че имунната система е с вродено знание и има способността да направи правилния ключ за милиони различни брави. T- клетките убийци също водят ожесточена борба срещу врага. Някои вируси успяват да избегнат преследването на В-лимфоцитите скрити в някои клетки. Въпреки това, Т- клетките убийци унищожават клетката с криещия се в нея вирус. Връщат организма в спокойно състояние и почистват територията от останките на мъртвите клетки. Съхраняват информацията за проникналия микроб, образуват имунна памет!

 

 
 

Copyright © 2008-2018 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев