Имунитет и имунните заболявания

Вирус
13.09.2018 / 07:24

Всички човешки болести се определят от: имунодефицит и автоимунни заболявания.

1. Имунодефицит. В случаите, когато имунната реакция при хората е много слаба и не може да се защити от инфекцията, има имунна недостатъчност. В резултат на това състояние се получават различни инфекциозни заболявания: остри респираторни заболявания, ТОРС , грип, синузит, туберкулоза, СПИН и мн. други, които са в резултат от човешкия имунодефицит.

2. Автоимунно заболяване. В случаите, когато имунния отговор при някои хора е много по-висок от нормалното, имунната система на организма възприема тъканите, като чужди и започва да ги атакува. Всичко това е станало възможно благодарение на загубата на способността да се идентифицират клетките. Най-често срещаният тип на това заболяване е алергията. Имунните заболявания са разнообразни и да се изброят всички е невъзможно. Важно е да се знае, че за да се преодолее болестта е необходимо на първо място да се подсили имунната система и така тя ще се справи с всяко поражение. Ето за това са необходими имуномодулаторите.

Имунната система е конгломерат от органи, клетки и тъкани, които са насочени към защитата на организма от въздействието на различни чужди тела, тяхното унищожение и рециклиране.

Разбира се, имунната система е сложен организъм, всички членове, от които имат своята роля.

Органи на имунната система на човека

Лимфни възли, сливици, тимус, костен мозък, далак и лимфни образувания (Пайерови плаки). Играят важна роля в целия процес на циркулационната система, която се състои от лимфните канали и свързващите лимфни възли.

Лимфен възел - е образувание на меките тъкани, има овална форма и размер на 0,2 - 1.0 cm, който съдържа голям брой лимфоцити

Сливици - те са малки клъстери на лимфоидната тъкан, които се намират от двете страни на гърлото.

Далак - много прилича до голяма лимфен възел. Има различни функции - и като филтър за кръв, съхранява кръвните клетки, произвежда лимфоцити. Далака се намира в зоната под левия горен квадрант на корема близо до стомаха.

Тимус - този орган се намира зад гръдната кост. Лимфоидните клетки в тимуса се размножават и "учат". При децата и младежите тимуса е по-активен, отколкото при по-възрастните хора, при които тимусната жлеза става по-неактивна и с намален размер.

Костен мозък - мека пореста тъкан, която се намира в рамките на тръбните и плоските кости. Основната цел на този костен мозък е производството на кръвни клетки: бели кръвни клетки, червени кръвни клетки, тромбоцити.

Пайеровите плаки - концентрация на лимфоидната тъкан в чревната стена. Играе важна роля в циркулационната система, състояща се от лимфните канали, които свързват лимфни възли и транспортират лимфната течност.

Лимфната течност (лимфа) - течност без цвят, която тече през лимфните съдове, тя съдържа много лимфоцити - бели кръвни клетки, участващи в защитата на организма от заболявания.

Лимфоцитите - образно казано са "войници" на имунната система, те са отговорни за унищожението на чуждите организми или болни клетки (заразени, тумори и др.) Най-важните видове лимфоцити (В-лимфоцити и Т-лимфоцити), които работят заедно с други имунни клетки срещу нахлуване и унищожаване на чужди вещества в тялото (инфекции, чужди протеини и др.) В първия етап тялото "научава" Т-лимфоцитите да отличават чуждите протеини от собствените. Този процес на обучение се извършва в тимуса в детството, като в тази възраст тимуса е най-активен. След като човек достигне юношеството, тимуса намалява по размер и губи своята активност. Интересен факт е, че в много автоимунни заболявания, и множествена склероза, имунната система не разпознава здравите клетки и тъкани на тялото, и се отнася към тях като към чужди и започва да ги атакува и унищожа.

Имунната система изпълнява три основни задачи:

1. Идентифицира чуждото тяло (антиген).

2. Неутрализира откритите антигени.

3. Изхвърля извън тялото неутрализираните антигени.

Ако някоя от тези функции не е изпълнена, тогава ние говорим за патологични процеси в имунната система, и всичко това се проявява в най-различни заболявания.

 
 

Copyright © 2008-2018 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев