Какво е имуномодулатор?

Трансфер Фактор
30.10.2018 / 18:35

Имуномодулаторите са група биологични продукти с микробен или синтетичен произход за възстановяване на имунната функция. Имуномодулаторите доста условно са разделени на имунни вещества, които подобряват имунната система и имуносупресори, които понижават активността на имунната система. Тази несигурност се дължи на факта, че в зависимост от естеството на заболяването на пациента, както и други условия, имуносупресорите могат да стимулират, а имуномодулаторите да подтиснат имунната реакция на организма при лечението на хронични инфекции, имунодефицитни заболявания, алергични заболявания и други. Въпреки това, в някои случаи, особено в така наречените автоимунни заболявания, при които имунната система работи срещу организма се използват лекарства, които намаляват имунитета.

Имуномодулаторите имат сложна класификация. Те са разделени в три групи: ендогенни (синтезирани от организма) вещества и техните синтетични аналози; екзогенни (попадащи извън) вещества и техните синтетични аналози; синтетични (химически чисти) вещества. В рамките на всяка група, има и доста сложна градация на подгрупи и т.н.

В групата на ендогенните попадат повечето имуноглобулини, серуми, интерферони. Всички те могат да бъдат синтезирани от организма в процеса на заболяването (като например грип) или да бъдат получени в лабораторията и "добавени" в тялото, когато е необходимо за да се поддържат имунните защитни сили на организма. Част от екзогенните вещества включват такива, които са произведени извън тялото или произведени химически. Те могат да бъдат екстракти, полизахариди, отпадъците от гъбички. Трета група - синтетични, никога не се срещат в естествен вид и могат да бъдат получени синтетично. Тази група включва предимно най-скъпите лекарства, тъй като тяхното производство изисква изследвания, значителни разходи и плащане за труда на много учени.

Имуннамодулаторите се разделят и по поколения. Първото поколение са създадени през 50-те, второто към края на 70-те години, а третото - в средата на 90-те години. Това разделение е доста условно, тъй като във всяко поколение попадат различни групи имуномодулатори, но това помага доста по-лесно да се ориентирате в морето от съществуващите лекарства за имунната система и да се изберат по-ефективните.

Имуннамодулаторите в основата си представляват биологично активни съединения, които стимулират имунната система, карайки я да произвежда определени антитела. Често тези антитела са много специфични.

Въздействието на имуномодулаторите върху имунната система предизвика нежелани реакции, а понякога те са и доста неприятни. Това е основната болка на лекарите. Има ли такива препарати, които въобще не са опасни за нашия организъм? Да, това е Трансфер фактор - високотехнологичния имуномодулатор!

 

 
 

Copyright © 2008-2019 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев