Човешката имунна система

pixabay.com
18.12.2018 / 09:42

Имунната система е конгломерат от органи, тъкани и клетки, чиято дейност е насочена към защита на организма от въздействието на различни чужди тела, тяхното унищожаване и ризхвърляне. С други думи, функцията на имунната система е да пази организма от увреждане от различни заболявания. Разбира се, имунната система е сложен организъм, всички членове на която изпълняват определена роля. Органи на имунната система на човека са лимфните възли, сливиците, тимуса, костния мозък, далака и лимфоидните образования в червата ( Пайеровите плаки ). Главна роля играе сложната система за циркулация, която се състои от лимфните канали, свързващи лимфните възли.

Лимфни възли - това образувание е мека тъкан, те имат овална форма и размер от 0.2 - 1.0 cm, които съдържат голям брой лимфоцити.

Сливиците - малки групи от лимфоидната тъкан, разположени от двете страни на гърлото.

Далак - много прилича на голям лимфен възел. Функциите му са разнообразни: филтрира кръвта, хранилище на кръвни клетки, производство на лимфоцити. Именно в далака старите и дефектни червени кръвни клетки се унищожават. Далака се намира в областта на корема под горния ляв квадрант близо до стомаха.

Tимус. Лимфоидните клетки в тимуса се размножават и "се учат". При деца и младите хора тимуса е по-активен отколкото при по-възрастните хора, при които тимусната жлеза става по-слабо активна и с намален размер.

Костен мозък - е мека гъбеста тъкан, намира се в плоските кости. Главната задача на костния мозък е производството на кръвни клетки: еритроцити, левкоцити и тромбоцити.

Пайеровите плаки - Това е концентрация на лимфоидна тъкан в чревната стена. Основна роля е системата за циркулация състояща се от лимфните влакна, които свързват лимфните възли и транспортират лимфната течност.

Лимфната течност - това е течност без цвят, която протича през лимфните съдове, тя съдържа много лимфоцити - бели кръвни клетки, които участват в защитата на организма срещу болести.

Лимфоцитите - образно казано "войниците" на имунната система, са отговорни за унищожаването на чужди организми или болни клетки ( инфекция , тумор и др.) Най-важните видове лимфоцити ( В-лимфоцити и Т-лимфоцити ) работят заедно с другите имунни клетки при нахлуване на чужди тела в тялото ( инфекции, чужди протеини и др.)

В първата фаза организма "учи" Т-лимфоцитите да различават чуждите протеини от нормалните. Този учебен процес се извършва в тимуса в детска възраст, тъй като на тази възраст тимуса е най-активен. След като човек достигне юношество, тимуса се свива по размер и губи своята активност. Интересен е фактът, че в много автоимунни заболявания и множествена склероза имунната система не разпознава здравите клетки и тъкани в организма и се отнася към тях като към чужденец, започва да ги атакува и унищожава.

Имунната система изпълнява три основни задачи:

1. Определя чуждото тяло (антиген ).

2 . Неутрализира откритите антигени.

3 . Рециклира ( изхвърля от тялото ), неутрализираните антигени.

Ако някоя от тези функции не се изпълнява, то това е патологичен процес в имунната система и всичко това се проявява в различни заболявания.

 
 

Copyright © 2008-2019 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев