Трансфер фактор при кожни заболявания

Трансфер Фактор
08.03.2019 / 15:56

Псориазис - най-разпространеното хронично рецидивиращо заболяване се е утроило през последните 20 години и засяга 2% от населението. Могат да бъдат въвлечени ставите и други органи. Често традиционната терапия не дава правилния клиничен ефект, имуномодулиращата терапия следователно е оправдана. При лечение на четирима пациенти с псориазис с Трансфер Фактор (4Life изследвания, САЩ) в доза от три капсули дневно, като тези пациенти преди това са преминали 3-4 годишен курс на болнично лечение (противовъзпалително, облекчаващо лечение, продължително прилагане на мехлеми, външни средства) се получава ремисия след лечение в продължение на 3-4 седмици. След назначаването на Трансфер Фактор в рамките на 7-10 дни значително намалява сърбежа, лющенето и драстично намалява количеството на кожния обрив. При приемане на ТФ до 20 дни всички пациенти преминават в ремисия в продължение на 8 седмици (време на наблюдение), без прилагане на външни кортикостероиди.

Проблемът на атопичния дерматит (AД) е все по-важен в съвременната медицина. АД е генетично обусловен, хронично рецидивиращо заболяване на кожата, което води до сърбеж, лихеноидни папули. Патогенезата на AД е променена реактивност, изразена в имунния отговор и често се проявява вторичен имунен дефицит, което е основа за назначаване имунокорегираща терапия. С диагноза атопичен дерматит и лекувани с ТФ пет пациенти с продължителност на заболяването от 3-7 години, при които в хода на заболяването често се наблюдават усложнения от инфекции, за които се изисква назначаване на антибиотици. Продължителност на ремисията е 4-6 седмици и се поддържа с курсове на лечение с кортикостероиди. С прилагане на ТФ, заедно с основната терапия се приема по 1 капсула 3 пъти на ден. Като резултат от такова лечение, по време на първата седмица значително намалява възпалителния процес, обрива и сърбежа. След 10-14 дни стана възможно анулиране на външната кортикостероидна терапия, което е много важно при лечението на АД.

При пациенти с дифузен невродермит усложнен от вторична инфекция е постигнато значително намаляване на сърбежа, зачервяването, инфилтрацията в лезиите без използването на антибиотици. Положителният ефект се наблюдава при всички пациенти, средната продължителност на лечението е 14-21 дни. Всички пациенти постигат ремисия в продължение на 8 седмици без използване на външни кортикостероиди. ТФ се понася добре при всички пациенти, не са били наблюдавани странични ефекти. По този начин, Трансфер Фактор е ефективен при лечение на кожни заболявания, като позволява:

- оптимизиране на лечението;

- значително намаляване на времето на лечение;

- осигурява възможност за предсрочно прекратяване външната кортикостероидна терапия;

- намаляване на броя на страничните ефекти.

 
 

Copyright © 2008-2019 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев