ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Имунитът при децата: особености

Имунитът при децата: особености
05.04.2019 / 15:21

Човешката имунна система започва да се образува още през периода на нейното вътрематочно развитие. В момента на раждането бебето има само вроден имунитет, което се причинява от имуноглобулина G (IgG), получен от майката чрез плацентата по време на бременността. Този вроден имунитет на детето го предпазва от много инфекции в продължение на 6 месеца, докато този "запас" от майчините имуноглобулини не бъде изчерпан.

Пълното производство на имуноглобулини при децата започва след 6-7 години. Развитието на имунните клетки и образуването на клетъчен имунитет при децата продължава до пубертета.

По принцип, имунитетът при децата се формира на пет етапа:

1 етап.

Продължителност - 28-те първи дни от живота на детето. Налице е образуване на микробиоциноза на кожата и червата. Тук трябва да се обърне специално внимание на хигиената на детето от една страна, а от друга - да не се пречи на образуването на имунитета на децата на фона на естествения микробен фон.

Етап 2.

Продължителност - от 6 до 18 месеца. Детето е напълно лишено от майчини антитела. През този период съществува опасност от образуване на алергични патологии.

Етап 3.

Продължителност: от 2 до 4 години. Характеризира се с бързия растеж на лимфоидните органи - "транспортната схема" на човешката имунна система.

Етап 4.

Продължителност: от 6 до 7 години. Има окончателно образуване на локален имунитет на детето: дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и механизмите на специфичен имунитет са почти напълно оформени.

Етап 5.

Продължителност: до юношеството. През този период лимфоидните органи вземат нормални размери, клетъчният имунитет намалява своята активност, увеличава се хуморалния.

Хуморалният имунитет се реализира чрез антителата. Те са специални белтъчни молекули, които могат да свързват антигените. Така образуваният комплекс антиген-антитяло по правило е безвреден и бързо се извежда от организма. Антителата се образуват от активирани В-лимфоцити. През този период рискът от автоимунни заболявания отново се повишава.

Това е много важно! За нормалното образуване на имунитет при деца и "програмирането" на здраво и щастливо бъдеще на детето, е необходимо имунната памет на детето да е "запомнила" възможно най-много от различните антигени (чужди тела) по време на срещата си с тях. Това допринася за правилното формиране на имунната система. Точно за тази цел е създаден Трансфер Фактор.

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев