Опит с Трансфер Фактор при лечението на псориазис

Трансфер Фактор
23.10.2019 / 15:27

Една от най-често срещаните дерматози е псориазисът (люспест лишей).Според съвременните данни псориазисът засяга около 2% от населението и през последните 20 години

честотата се е увеличила почти 3 пъти. Псориазисът е хронична рецидивираща дерматоза с многофакторен характер, характеризираща се с обрив по кожата на обилно люспести папули (възли.

 

Сред многото функции, изпълнявани от кожата за осигуряване на нормалното функциониране на човешкото тяло, особено важна роля играе имунологичната функция. Днес връзката между основните връзки на патогенезата на повечето кожни заболявания и генетично обусловената дисфункция на имунната система, особено на клетъчната система на имунитета на кожата, е съвсем очевидна.

Освен това при тази група пациенти се наблюдават не само промени в броя на имунокомпетентните клетки, но и нарушение на тяхната функция.

От многобройни проучвания при заболявания, възникващи с имунен дефицит, лесно възниква дисбаланс в нормалната флора на кожата, това води до трансформацията на класическата картина на заболяването и приобщаването на вторична инфекция, което влошава хода на заболяването.

 

Терапията зависи от етапа на процеса, както и от характеристиките на хода на заболяването при всеки отделен пациент. При избора на метод за лечение е необходимо да се вземе предвид

разпространението на процеса, неговата клинична форма, наличието на висцерална патология, както и данните от лабораторните изследвания.

 

Медицинските и превантивни мерки трябва да са насочени не само към премахване на това обостряне на заболяването, но и към намаляване на честотата на рецидивите, максимално удължаване на ремисиите, предотвратяване на усложнения и социална рехабилитация на пациента.

Често традиционната терапия не дава подходящ клиничен ефект, особено когато се свързва с вторична инфекция, съпътстваща заболяването, дългосрочно и неефективно лечение, в такива случаи назначаването на имуностимулираща и имуномодулираща терапия е оправдано. В условия на имунодефицит, ефектите, стимулиращи специфичния и неспецифичен имунитет могат да бъдат подходящи.

 

Като неспецифичен имуностимулант за лечение на пациенти с псориазис, е използван Трансфер Фактор в доза 1 капсула 3 пъти на ден.

Под наблюдение са били 4 пациенти с псориазис, с продължителност на заболяването от 5 до 15 години. Тези пациенти ежегодно са преминали 3-4 курса на стационарно лечение с противовъзпалителна, десенсибилизираща терапия, при постоянна употреба на външни мехлеми. След лечението ремисията продължава 3-4 седмици и се

поддържа от периодично приложение на външни кортикостероиди.

 

След назначаването на Трансфер Фактор в комбинация с традиционната терапия, сърбежът, пилингът и обривите по кожата значително намаляват 7-10 дни след започване на приема на лекарството. При продължително приложение на лекарството до 20 дни, всички пациенти навлизат в ремисия без назначаването на външен кортикостероид.

Лечението се провежда амбулаторно.

 
 

Copyright © 2008-2020 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев