ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Имунната система на човек

pixabay.com
06.02.2020 / 16:00

Много от нас са забелязали, че има хора, които боледуват изключителн рядко. Какво им позволява да поддържат завидно здраве? В отговор на този въпрос експертите говорят за имунитет. Думата "имунитет" е толкова широко чута от всички, че е толкова вкоренена в съзнанието ни, че ние, без колебание, казваме: "слаб имунитет", "добър имунитет", "повишаване на имунитета" и т.н.

 

Какво е имунитет?

Накратко - това е мощна вътрешна сила, с която природата е надарила всички живи същества, включително и хората. Тази сила ни помага да се освободим (ето как думата „имунитет“ се превежда от латински) от последиците от много неблагоприятни фактори, които влияят на тялото. Имунната система е фино нещо: тя осъществява най-малките промени във външния свят и вътрешната среда на тялото. За съжаление, самият живот провокира появата на пропуски в имунната броня. Токсичните вещества, които са се натрупали във въздуха, водата, растенията - буквално всичко, което ни заобикаля, действа предимно на имунната система, а отслабеното тяло вече не е в състояние да устои на техногенните проблеми.

Лекарите са добре запознати с това явление. Опитвайки се да се справят с инфекциите, те все по-често срещат повишена резистентност на микробите към антибиотиците.

 

Накратко, имунитетът е защитник на нашето тяло. И не само от бактерии и вируси. В крайна сметка променените клетки, които са обект на унищожаване, също му стават чужди. Но това не е всичко. Имунитетът участва в елиминирането на вредните химикали от организма, които с неблагоприятната ни среда все повече напомнят за себе си.

И накрая, алергията - проблем, който излиза на преден план в съвременния свят - също е пряко свързана с имунитета. Това е преди всичко силен имунен отговор. Толкова силен, че вреди на тялото и понякога го убива.

От друга страна, слабата имунна система причинява много неприятности. Следователно, намаляване на имунитета се нарича имунодефицит. Най-често рязко понижаване на имунитета настъпва при стрес и големи натоварвания. В риск са пилоти, астронавти, професионални спортисти, бизнесмени и т.н. Изчислено е, че заболяване или загуба на любим човек намалява способността на имунната система да убива ракови клетки и бактерии (хората казват: „Остаря за два дни“).

 

От особено внимание е нарушаването на имунната система по време на хирургични операции. Те са стресиращи за всеки човек, и ако хирурзите са били по-наясно с това, тогава пациентите биха се възстановили по-бързо след операцията. В следоперативния период имунната система се нуждае от помощ и подкрепа повече от всякога.

 

В крайна сметка имунната система е по-сложна от антибиотиците или други видове лекарства. Когато се разболеем, това обикновено е, защото имунната ни система е слаба. Отслабва от замърсяване, химикали, стрес, лоша екология, излагане на електромагнитни сили и много други фактори, с които се сблъскваме ежедневно.

 

Следва продължение

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев