ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Как работи ендокринната система

Как работи ендокринната система
20.09.2022 / 10:27

В мозъка ни има малка област, която влияе на жлезите и свързва нервната и ендокринната системи заедно. Тя се нарича хипоталамус.

Хипоталамусът предава съобщения към малко по-ниската хипофиза, която от своя страна освобождава хормони в кръвта.

След това тези хормони предават сигнали на железите в цялото тяло. Хипоталамусът и хипофизата се считат за основните жлези, защото регулират дейността на всички други жлези с вътрешна секреция като:

- щитовидна жлеза: разположена в предната част на врата, играе важна роля в метаболизма;

- паращитовидна жлеза: разположен в предната част на шията, помага за контрол на нивата на калций в кръвта и костите;

- надбъбречните жлези: разположени в горната част на бъбреците, регулират скоростта на сърдечна недостатъчност, кръвното налягане и реакцията на организма към стрес;

- епифиза: разположена в средата на мозъка, отговаря за циклите на сън и събуждане;

- панкреас: разположен близо до стомаха, помага за контрол на нивата на кръвната захар;

- репродуктивните жлези (яйчници и тестиси): освобождават хормони, участващи във физическото развитие, мускулната сила, костната плътност;

Хипоталамусът регулира и редица други функции на организма, включително цикъла сън-събуждане, телесната температура и апетита.

Невроендокринната система се регулира чрез обратна връзка. Хипоталамусът действа като термостат, но вместо да измерва температурата на въздуха, измерва нивото на хормоните, циркулиращи в тялото, както и много други сигнали от вътрешната и външната ни среда (телесна температура, чувство на глад, кръвно налягане).

Когато открие, че нивата на хормоните в даден орган са се повишили, изпраща сигнал до хипофизата да спре да ги освобождава. В резултат на това, този орган престава да произвежда хормоните си.

Процесът на постоянно регулиране на нивата на хормоните позволява да се поддържа баланс в тялото и е необходим за оптималното му функциониране.

Нарушаване работата на всяка от системите намалява ефективността на клетъчната комуникация и може да предизвика хормонален дисбаланс с всичките му отрицателни последици за здравето.

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев