Трансфер Фактор при атопичен дерматит

Трансфер Фактор
24.10.2019 / 15:53

Проблемът с атопичния дерматит придобива все по-голямо значение в съвременната медицина.

Според съвременните концепции, атопичният дерматит е генетично причинено, хронично, повтарящо се кожно заболяване, клинично проявяващо се чрез първичен сърбеж, лихеноидни папули (папуловезикули в детска възраст) и лихенификация. Патогенезата на атопичния дерматит се основава на променената реактивност на организма, поради имунологичните и неимунологичните механизми, които определят особеността на кожната реакция на действието на причинителни фактори, изразена в характеристиките на имунния отговор и хиперреактивността. Заболяването често се среща в комбинация с лична или семейна анамнеза за алергичен ринит, астма или сенна хрема.

Много често пациентите с атопичен дерматит са податливи на инфекциозни кожни заболявания : пиодермия, вирусни и гъбични инфекции.

Тази характеристика отразява имунодефицита, присъщ на пациенти с атопичен дерматит. Също така, пациентите с атопичен дерматит, независимо от тежестта на процеса, са предразположени към вирусна инфекция, по-често вируса на херпес симплекс. В редки случаи се развива генерализирана „херпетиформна екзема“, отразяваща липсата на клетъчен имунитет. Възрастните хора (след 20 години) са податливи на гъбична инфекция,обикновено причинена от Trichophyton rubrum. В детството преобладава поражението от гъбички от рода Candida.

 

Лечението се провежда строго индивидуално и включва мерки, насочени към предотвратяване и премахване на контакт с причинители, диета терапия, противовъзпалителни, детоксикиращи средства.

Най-голямо значение в практиката имат лекарствата, които имат антипрутичен ефект - антихистамини и транквиланти.

От външната терапия се използват кортикостероидни лекарства, хидратиращи мехлеми и кремове в етап на ремисия. Тъй като при пациенти с атопичен дерматит се отбелязват изразени промени в имунната реактивност, както и различни прояви на вторично имунодефицитно състояние, което е основа за назначаване на имунокорективна терапия.

 

С диагноза атопичен дерматит 5 пациенти са лекувани с Трансфер Фактор, продължителността на заболяването е от 3 до 7 години. При тези пациенти протичането на заболяването често се усложнява от добавянето на абсцесна инфекция, което налага назначаването на антибиотична терапия. Продължителността на ремисия е 4-6 седмици и е подкрепена от назначаването на курсове на външна ортикостероидна терапия.

 

Заедно с основната терапия, използването на Трансфер Фактор при пациенти с атопичен дерматит се провежда по същата схема 1 капсула 3 пъти на ден. В резултат на лечението възпалителният компонент на обривите значително намалява през първата седмица, сърбежът утихва.

 

10-14 дни след лечението стана възможно да се отмени кортикостероидната външна терапия, което е много важно при лечението на атопичен дерматит.

При пациенти с дифузен невродерматит, усложнен от вторична инфекция, беше възможно бързо разрешаване на пустуларния процес, значително намаляване на сърбежа, хиперемия, инфилтрация в лезиите, без използването на антибактериални лекарства.

Положителен ефект се наблюдава при всички пациенти, средната продължителност на лечението варира от 14 до 21 дни. Постоянната ремисия е постигната в продължение на 6-8 седмици, без използването на външни кортикостероиди.

Лекарството се понасяше добре от всички пациенти, не са наблюдавани странични ефекти. По този начин, Трансфер Фактор е ефективно средство в комплексното лечение на кожни заболявания.

 
 

Copyright © 2008-2020 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев