ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Ползи от витамин С за кожата

витамин С
21.06.2021 / 15:11

Витамин С, известен още като аскорбиновата киселина, е хранително вещество, което е във висока концентрация в здравата кожа. Има много важни функции, сред които:

- Фотозащита: антиоксидантна активност на витамин С предпазва от свободните радикали, образувани от слънчевата светлина (UV радиация).

- Синтез на колаген: Витамин С регулира производството на колаген, структурен протеин, който дава сила на кожата ви. Проучванията показват, че по-високата консумация на витамин С е свързана с по-добър външен вид на кожата и по-малко бръчки. Освен това е установено, че използването на витамин С за локална употреба в продължение на поне 12 седмици осигурява няколко ползи, включително намаляване на образуването на бръчки и увеличаване на производството на колаген.

- Депигментиращ агент: Витамин С е вещество, което прекъсва меланогенезата - процес, който кара клетките на кожата да произвеждат меланин, естествен кожен пигмент. Хипер пигментация или потъмняване на кожата настъпва при прекомерното производство на меланин. Това е причинено от няколко фактора, включително прекомерния престой на слънцето, наранявания и хормонални промени по време на бременност. Повишената пигментация не е непременно вредна, но често нежелана. Като депигментиращ агент Витамин С помага за изсветляване на тъмните петна и дори за подобряване на цялостния тонус на кожата.

- Насърчаване на диференциацията на кератиноцитите: диференциацията на клетките е важен процес, при който незрялата клетка се превръща в зряла специализирана клетка, способна да изпълнява определени функции. Кератиноцитите са основният тип епидермисни клетки, отговорни за бариерната функция на кожата. Витамин С повишава диференциацията на кератиноцитите, която подпомага поддържането на целостта на кожната бариера.

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев