ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Вроден и адаптивен отговор на имунната система

Цитокини
16.03.2022 / 11:39

Вроденият отговор на имунната система

Когато настъпи инвазия, вашата вродена имунна система е първата, която реагира. Тя разпознава нашествениците по техните антигени – уникални протеини на повърхността на нахлуващата клетка. Всяка клетка има свои специфични антигени. Клетките, които изграждат тялото ви, носят „автоантигени“, които се използват от имунната ви система, за да разграничат себе си (вие) от другите (нашественик).

 

Вашата вродена имунна система използва няколко защитни механизма, за да ви помогне да се предпазите от чужди нашественици. Кожните клетки и епителните клетки, покриващи отворите на тялото ви, образуват тесни връзки, които затрудняват влизането на нашествениците. Космите в носната ви кухина улавят нашествениците, което пречи на нашествениците да се придвижат в белите ви дробове. Вашето тяло използва химически фактори, като тези, съдържащи се в слузта или киселината в стомаха ви, за да отблъсне нашествениците. Комменсалните (или добрите) бактерии, които покриват повърхността на кожата и храносмилателния тракт, осигуряват друг слой защита.

 

Вроденият отговор на имунната система също активира определени клетки на имунната система, които включват неутрофили, макрофаги, дендритни клетки и NK клетки. Тези клетки улавят и унищожават входящите нашественици и изпращат сигнали до други компоненти на имунната система, което активира по-целенасочен отговор на имунната система срещу нашествениците.

 

Адаптивният отговор на имунната система

Ролята на вашата адаптивна имунна система е двойна:

 

Тя осигурява втора вълна от защита на имунната система и работи заедно с вашата вродена имунна система, за да генерира по-целенасочен отговор към нашествениците.

Той генерира клетки на паметта на имунната система (повече за тях по-късно).

Адаптивен отговор на имунната система се инициира, когато нашествениците във вашите тъкани се върнат към лимфните възли от група клетки, наречени антиген-представящи клетки (APC). Има три вида APC: дендритни клетки, макрофаги и В клетки. Когато APC срещнат нашественик, те го поглъщат, разбиват го на парчета и прикрепват неговите антигени към повърхността си. Антигените, представени на повърхността на тези клетки, служат като сигнал, който активира компоненти на вашата адаптивна имунна система.

 

Цитокини

 

Адаптивният отговор на имунната система до голяма степен се ръководи от малки протеини, наречени цитокини. Цитокините са посреднически молекули, освободени от активирани клетки на имунната система, които предават информация от една клетка на друга. За да може една клетка да получи съобщение от цитокин, тя трябва да има рецептор на повърхността си, който може да свърже цитокина. При свързване съобщението се прехвърля и клетката предприема съответните действия.

 

Има много цитокини и всеки носи уникален набор от инструкции, които задействат едно или повече действия. Тъй като цитокините имат различна продължителност на живота, съобщението, което носят, може да присъства за миг или за няколко часа. Различните типове клетки имат различни рецептори и следователно получават съобщения само от избрани цитокини. Това разнообразие, открито в цитокините и клетъчните рецептори, позволява на вашата адаптивна имунна система да реагира на нашественици по множество начини.

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев