ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Каква функция изпълняват В и Т клетките

Антитела
23.03.2022 / 13:49

Два типа клетки, които играят основна роля в адаптивния отговор на имунната система, са В клетките и Т клетките. И двата типа клетки съдържат антиген-специфични рецептори и се активират само когато присъстват компоненти на специфичен антиген. Запомнете: антигените са уникалните протеини, които седят на повърхността на нахлуващата клетка.

 

Когато В и Т клетките се активират, те се размножават и диференцират в ефекторни клетки и клетки на паметта. Ефекторните клетки са краткотрайни клетки, които осигуряват незабавна защита срещу нашественика. Клетките на паметта са клетки с дълъг живот, които защитават тялото ви от повтарящи се нашественици.

 

B клетъчна функция

 

Една от основните функции на В-клетките е да произвеждат и секретират антитела (или имуноглобулини ). Антителата са протеини, които се свързват с антигените. Работата на антителата е да обезвредят нахлуващата клетка или да я маркират, за да бъде обезоръжена от друг компонент на имунната система.

Антиген-свързващите места на всяко антитяло са специфични за един антиген, което позволява на имунната ви система да разпознава милиони различни антигени. Останалата част от структурата на антителата варира само леко и взаимодейства с други компоненти на имунната система. Има пет вариации (или класове) на антитела: IgA, IgD, IgE, IgG и IgM. Всеки клас има специфични функции и се освобождава в различни области на тялото.

Всички антитела първоначално се намират на повърхността на В клетките и се считат за В клетъчни рецептори (BCRs). Когато антигенът се свърже с рецептор, активираната В клетка се размножава и се диференцира в плазмени клетки (ефекторни клетки), които освобождават антитела, които циркулират в кръвта и лимфната течност. Веднъж секретирани, антителата пътуват из тялото ви и търсят антигени, идентични с тези, които са предизвикали реакцията на имунната система.

 

T клетъчна функция

 

Т клетките експресират Т клетъчни рецептори (TCRs), които разпознават различни антигени. Когато антиген и рецептор се свържат, активираната Т клетка секретира цитокини и претърпява бърза пролиферация и диференциация в следните ефекторни клетки:

 

- Помощните Т-клетки управляват сигнализирането на цитокини, за да помогнат за активиране на В-клетките, както и на други Т-клетки, и да повишат производителността на макрофагите.

- Цитотоксичните Т-клетки се освобождават от клетките, които са били повредени от нашественици.

- Регулаторните Т-клетки регулират отговора на имунната система, като изпращат сигнали за увеличаване или намаляване на клетъчната активност на имунната система.

След като нашественикът бъде елиминиран, повечето ефекторни клетки умират и остават само малка част от клетките на паметта. Всяка клетка от паметта помни специфичен антиген, свързан с по-рано срещан нашественик. Тяхната задача е да осигурят бърз и ефективен отговор срещу всякакви повтарящи се нашественици. Ползата от натрупването на клетки на паметта е по-силна, по-здрава имунна система.

Още снимки от новината

антигени

 

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев