ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Ползите от коластрата за имунната система

Трансфер Фактор
12.07.2022 / 15:14

Имунната система на новороденото се нуждае от помощ, за да се развие, а коластрата е специално предназначена да подпомага това здравословно развитие.

 

Коластрата може да ви е полезна през целия ви живот, като ви дава тласък, когато имате нужда от нея. Коластрата укрепва имунната система на тялото ви с някои от най-добрите естествени съставки за имунната система.

 

Свойствата на коластрата за укрепване на имунната система не са нови. Древната аюрведическа традиция от Индия и западния свят признава ползите от коластрата и я използва в медицинска форма за подобряване работата на имунната система още през 18 век .

 

Какво знаем за ползите от коластрата за имунната система? Преди да отговорим на този въпрос, е полезно да знаете какво прави вашата имунна система, как изпълнява тези функции и как може да повлияете и укрепите имунната си система.

 

Защо се нуждаете от имунна система?

Вашата имунна система има три основни функции:

1. Вашата имунна система се бори и ви защитава от потенциално вредни патогени. Тези патогени могат да бъдат под формата на вируси, бактерии, гъбички или дрожди и са различни от нашата естествена микрофлора.

2. Вашата имунна система помага за възстановяването на всяка наранена тъкан. Вашата имунна система помага за възстановяването на наранена тъкан от драскотина или охлузване.

3. Вашата имунна система също се отървава от всички мъртви клетки, които натрупвате всеки ден.

Вашата имунна система непрекъснато работи усилено, за да сте здрави.

 

Как работи вашата имунна система?

Хората имат два вида имунитет - вроден и адаптивен:

 

Вроден имунитет

Всеки се ражда с вроден или естествен имунитет. Това е вид обща защита, при която имунната система разпознава дали определени нашественици са чужди и/или опасни. Например, кожата действа като бариера, която блокира навлизането на микроби в тялото. Вродените реакции на имунната система са бързи и неспецифични. Вродените реакции просто искат да помогнат и са изградени около физически бариери, химически бариери и клетъчна защита.

 

Адаптивен имунитет

Адаптивният имунитет се развива през целия ви живот. Адаптивният имунитет е специфичен и обикновено реагира малко по-бавно. Адаптивният имунитет може да бъде активен или пасивен.

 

Активният имунитет идва от излагане на патогени или ваксинация (имунизация) срещу патогени.

Пасивният имунитет е "заимстван" от друг източник и трае кратко време. Например, антителата в кърмата на майката дават на бебето временен (майчин) имунитет срещу патогени, на които майката е била изложена.

Ползи от коластрата за здравето на имунната система

Клиничните проучвания показват значителен потенциал на коластрата да поддържа човешкото здраве.

1 Например, доказано е, че коластрата:

- Подпомага здравата функция на имунната система;

- Поддържа здрава функцията на чревната имунна система;

- Поддържа здравословен микробиом;

- Поддържа сезонното здраве;

- Поддържа здравето и целостта на червата.

 

Какви съставки в коластрата са полезни за вас?

 

Коластрата от крава съдържа големи количества от над 100 биологично активни съединения, включително:

 

- Имуноглобулини;

- Богати на пролин полипептиди;

- Антимикробни протеини;

- цитокини;

- Клетки на имунната система;

- Олигозахариди;

- Лактоферин и лизозим.

Тези съединения имат свойства за подобряване на имунната система. Повечето от тях имат множество функции и могат да помогнат на други аспекти на вашето здраве.

 

Ползи от имуноглобулините:

 

Вашата имунна система произвежда имуноглобулини, наричани още антитела, в отговор на бактерии, вируси и други чужди нашественици. Имуноглобулините се прикрепят към нашествениците, което позволява на имунната система да разбере, че нашествениците трябва да бъдат унищожени. Има пет основни вида имуноглобулини:

 

Имуноглобулин А (IgA): IgA антителата защитават повърхностите на тялото, които са изложени на външна среда и се намират в области като носа, ушите, очите и храносмилателния тракт. Те могат да бъдат намерени и в кръвта, слюнката и сълзите.

Имуноглобулин G (IgG): IgG антителата помагат да защитите тялото си от бактерии и вируси. Те се намират във всички телесни течности и са най-често срещаните антитела в тялото ви.

Имуноглобулин M (IgM): IgM антителата са първият тип антитела, които тялото ви произвежда, когато чуждо вещество навлезе в тялото ви. Тяхното присъствие сигнализира на други клетки на имунната система да унищожат чуждите нашественици. IgM антитела се намират в кръвта и лимфната течност.

Имуноглобулин Е (IgE): IgE антителата са отговорни за реакциите срещу обичайните алергени, като цветен прашец, животински пърхот, мляко и някои лекарства. Те се намират в лигавиците, белите дробове и кожата.

Имуноглобулин D (IgD): Функцията на IgD антителата все още не е ясна, но тяхното присъствие е идентифицирано в тъканите, покриващи гърдите и корема.

IgA и IgG са отговорни за повечето от стимулиращите имунната система ефекти на коластрата. Подобно на човешката коластра, коластрата на кравите съдържа високи концентрации на имуноглобулини. Първичният имуноглобулин в коластрата на крава е IgG, а първичният имуноглобулин в коластрата на човека е IgA. При хората е доказано, че IgG от кравешка коластра осигурява пасивен имунитет чрез свързване с чужди нашественици по стомашно-чревния тракт и дихателните пътища.

 

Не забравяйте, че вашата имунна система изпълнява много задачи, за да ви поддържа здрави. Вие дължите на себе си да се грижите за имунното си здраве, а коластрата разполага с инструментите, които да ви помогнат да поддържате и укрепвате имунната си система.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев