ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Имуноглобулините като част от имунната система

Защита
07.07.2022 / 14:08

Значителен елемент от имунната система на човека са имуноглобулините, или антителата. Предлагаме ви днес да научите малко повече за тях.

Имуноглобулините са специални протеини, които се синтезират от В-лимфоцити и плазмоцити и участват в имунния отговор.

Общо са идентифицирани пет основни имуноглобулинови групи: IgG, IgM, IgA, IgD, IgE. Прикрепват се към антигена, за който са се образували, и образуват имунен комплекс (т. н. антигенно-антителен комплекс).

Антителата понякога могат да се прикачат към други антигени, когато тези антигени приличат на антигени за разпознаване и привързване, към който е създадено антитялото.

Антителата може да променят постоянната си част и да се превърнат в молекула от друг клас, но променливата му част не се променя.

Така антителата винаги могат да разпознаят специфичен антиген, към който се е образувал при присъединяване.

Имуноглобулините като част от имунната система, могат да идентифицират и неутрализират чужди обекти като бактерии и вируси.

Петте главни типа антитела (имуноглобулини) са:

- Имуноглобулин IgA. IgA антителата се откриват най-често в носа, дихателните пътища, храносмилателния тракт, ушите, очите и влагалището. IgA антителата защитават повърхностите на тялото от чужди субстанции. Този тип антела се откриват в слюнката, сълзите, кръвта. Около 10% до 15% от антителата в тялото са IgA антитела.

- Имуноглобулин IgG. IgG антитела се откриват в тъканните течности. Те са най-малките по размер, но най-много като количество - 75% до 80% от антителата в организма. IgG антителата имат много важна роля за борба с вирусни и бактериална инфекция. IgG антителата са единствените антитела, които могат да преминават през плацентата и да осигуряват защита на бебето.

- Имуноглобулин IgM. IgM антителата са най-големите по размер антитела. Те могат да се открият в кръвта и в лимфата. Това са първите антитела, които се образуват в отговор на инфекция. Също така тези антитела могат да подпомогнат унищожаването на чуждите субстанции от други клетки на имунната система. IgM антителата са от 5% до 10% от всички антитела в организма.

- Имуноглобулин IgE. IgE антителата се откриват в белия дроб, кожата, лигавиците. Те водят до реакция на организма към субстанции като полени, животински материи, спори на гъбички. Те могат да възникнат като алергична реакция към млякото, някои медикаменти, отрови. IgE антителата са с висок титър при хора с алергии.

- Имуноглобулин IgD. IgD антителата се откриват в малки количества в тъканите в областта на корема и гърдите. Тяхната функция не е изяснена.

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев