ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Възможно ли е да живеем без стрес?

Възможно ли е да живеем без стрес?
16.02.2023 / 10:50

Отговорът на този въпрос е лесен: Не.

Според Международната организация на труда (МОТ) стресът е физическа и емоционална реакция на вреда, причинена от дисбаланс между възприеманите изисквания и възприеманите ресурси и способности на индивидите да се справят с тези изисквания. По същия начин стресът може да се разбира като „претоварване“ на тялото във всеки даден момент. И е нормално в определени моменти от живота ви да се чувствате претоварени от работа, от финансови проблеми, от болест или загуба на близък, или от нещо, което ви тревожи.

Има много фактори, които могат да ни причинят стрес. Някои често срещани симптоми на стрес са безпокойство, затруднено заспиване, главоболие, стомашно-чревни разстройства, мускулно напрежение, спазми и промени в сърдечната честота. Ключът обаче е какви ресурси можем да използваме, за да се справим с този стрес.

 

Какви ресурси са на разположение за предотвратяване на стреса?

Какво причинява стреса:

Проста, но фундаментална стъпка е да идентифицираме какво ни кара да се стресираме.

За някои хора това може да е закъснение, изпускане на влак или присъствие на среща. Въпреки това, други хора страдат от това, когато смятат, че не са планирали достатъчно за важно събитие или смятат, че нещо лошо може да се случи. Различните причини изискват различни решения. Ако изпускането на влак ви стресира, опитайте се да стигнете до гарата 15 минути по-рано. Ако сте стресирани от среща, отделете време за щателна подготовка. Ако имате негативни мисли, използвайте техники за „спиране на мисли“.

 

Здравословна диета

Здравословната, балансирана диета с ниско съдържание на мазнини и захар е един от стълбовете на нашето физическо и психическо здраве. Трябва да избягваме стимулиращи храни и напитки и да намалим приема на алкохол. Леките ястия подпомагат храносмилането ни и ни карат да се чувстваме по-малко „подути“ и по-енергични. Трябва да се научим да разпознаваме кога сме яли достатъчно и да спрем. Самоконтролът по време на хранене е проблем, който трябва да решим.

 

Някои храни, които са полезни по време на стрес:

 

- Храни, богати на магнезий: какао (в умерени количества), пълнозърнести храни, ядки, зелени зеленчуци и варива.

- Храни, богати на омега 3: мазна риба (сьомга, сардини, скумрия, риба тон), орехи и ленено семе.

- Плодове и зеленчуци , които ни снабдяват с антиоксиданти и помагат да „смекчат“ ефекта на оксидативния стрес и предотвратяват преждевременното стареене на нашите клетки.

 

Хранителни добавки

Ако нямаме навика да ядем всички тези храни, които ще ни помогнат да се справим със стреса, бихме могли да допълним хранителния си прием с хранителни добавки.

 

- Адаптогенни билкови добавки * : Марал (Rhaponticum carthamoides), Шизандра (Schisandra chinensis) и Ашаваганда (Withania somnifera L).

- Добавки/билкови инфузии с растения и съставки, които насърчават релаксацията и съня: маточина, валериана, L-teanina и Ashawagandha ( Witania somnifera L ).

- Добавки/билкови отвари/подправки с антиоксидантни хранителни вещества : зелен чай, куркума и Polygonum cuspidatum (богати на ресвератрол).

 

Физически упражнения

Има много различни начини за увеличаване на количеството физически упражнения, които правите. Като например влизане във фитнес зала, бягане на няколко мили, изкачване и слизане по стълби или каране на колело до работа. Някои от тях могат да паснат на нашите предпочитания и начин на живот.

 

Занимания през свободното време

Какви дейности ви отпускат и ви помагат да се изключите? Може да е четене, слушане на музика, разходка в парка или готвене. Всеки от нас трябва да намери занимания, които ни карат да се чувстваме добре и най-трудното е да отделим време за тях.

 

Без значение какъв вид стрес е (хроничен стрес, стрес свързан с работата или посттравматичен стрес), има налични инструменти за предотвратяването и управлението му. Идентифицирането на причините за стреса е един от ключовете за борба с него.

 

Имаме под ръка съюзници за борба със стреса, като здравословна храна, специфични хранителни добавки, достатъчно почивка, възстановяващ сън или физически упражнения. Разбира се, всичко това трябва да бъде подсилено с положителна нагласа.

 

*Растения с вещества, които регулират телесните функции и укрепват системите от органи, които са компрометирани от стреса. Определение от SEFIT (Испанско дружество по фитотерапия).

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев